Annemarie Hendriksen

De OPTIMISTISCHE laatste sprint!

Dankzij de mooie giften tot nu toe kunnen we de bestelde bomen straks betalen. We zijn superenthousiast! Dank jullie wel allemaal.

We hebben een nieuw plan kunnen maken voor de rest van de Donaties! Dat is echt geweldig! Na jarenlang alleen wat geld voor zaaigoed gehad te hebben. Nu kunnen we een serieuze Pergola bouwen voor de druif die zo dapper doorgroeit. En serieze hekwerken voor de wijnframboos maken die zich goed vermeerderen. 

Ook willen we de compostbakken vernieuwen en uit het zicht krijgen voor de fietsers en wandelaars die er langs lopen. Een hoge groenblijvende haag aan die kant planten kan nu ook met jullie giften. Daar worden de omwoners en de vogels ook blij van. 

Onze dorpsbewoners vragen zich af of er wel getuinierd wordt en hoe dan. De gemeente kreeg klachten. Twee ambtenaren zijn rond geleid afgelopen week. Het zicht verbeteren en een stuk zeil verwijderen blijkt genoeg om weer waardering te krijgen.

In onze binnenste cirkel zagen ze waar de groentjes groeien en waar tot nu veel bloemen bloeien ter ondersteuning voor de bestuivers.

De 1 jaar geleden langs de omheining aangeplante biodiverse haag met o.a. vlier en wilde rozen en lijsterbes en spork en bessen en lijsterbes en zilverbes zal komende lente goed zichtbaar zijn.

Last but not least gaan we deze winter de opgerukte braambossen kortwieken en kleinhouden met de bosmaaier. 

Al deze informatie  heeft de gemeente gerust gesteld.

Wat ook heel goed werkt voor ons imago? De stukjes die fotograaf Hans van Boxtel schrijft over onze tuin en ons Ecodorp. Sinds kort verschijnen die iedere twee weken in het Boekels weekblad. Dat zorgt voor meer informatie en meer bekendheid bij de Boekelaren. 

De retentievijver wordt op ons terrein aangelegd. Hoe groot en waar precies denken we over na. Dat wordt een mooie samenwerking met de gemeente en....een extra toevoeging met eigen biodiverse ecosystemen in het voedselbos. 

De gangbare opvatting van netjes is niet altijd in het belang van het bodemleven. Wij gaan een nieuwe vorm van netjes vormgeven die de buurtbewoners geruststelt en die dit bodembelang optimaal dient!

Waarom? Omdat voedselbossen:
- Een oplossing bieden voor de stikstof- en klimaatcrisis
- Het mooiste habitat voor bestuivende insecten zijn in Nederland
- Goed zijn voor mens en dier
- Er veel lekker eten komt uit een voedselbos
- en we versterken zo de biodiversiteit van onze leefomgeving.

Met ons opgehaalde geld kunnen we dus zeker al twintig fruitbomen en struiken aan planten, met daaromheen ongeveer tachtig wijkers, dat zijn berkenbomen die de eerste zes jaar de fruitbomen helpen opgroeien.

Op 25 november 2023 organiseren wij een boomplantdag van 10 uur tot 16 uur. We gaan in de ochtend de berken uit een privé bos halen. Voor de lunch hebben we heerlijke pompoensoep. In de middag worden alle fruitbomen samen met de berken aangeplant.

Mensen die graag mee willen spitten kunnen zich bij mij opgeven via annemarie @ ecodorpboekel.nl 
www.ecodorpboekel.nl/voedselbos  

20
18/11/2023
17:40

Anoniem

Bekijk alle
  Bekijk alle
25/10/2023 | 8:52

Goodwill van de omgeving

Volgende week komen twee mensen van de gemeente een rondje lopen in onze voedseltuin. Er zijn klachten van de vele fietsers en wandelaars die aan twee zijden langs onze tuin komen.  Zij zien niet dat er in het midden van de tuin de mooie bloemen en groentjes groeien. Zij zien enkel hoog opgeschoten gras en brandnetels waar fruitbomen bovenuit steken en tja...in 1 hoek de wat scheefgezakte houten compostbakken.  We denken graag mee met de gemeente hoe we dit aanzicht aantrekkelijker kunnen maken.  We zien dat de biodiverse haag goed aangeslagen is en de wilde rozen al flinke slingers maken. Komende lente zal er langs die kant veel in bloei staan en zal onze bosmaaiert het zicht vanaf de weg  vrij houden. We gaan het verwilderde braambos langs het hek trimmen deze winter.  Het is mijn persoonlijk voornemen om regelmatig op zondag een kleine rondleiding aan te bieden door de voedseltuin om over permacultuur te vertellen. Meer informatie daarover wordt vanaf nu ook tweewekelijks in het Boekels weekblad gezet. Zo hopen we iedereen mee te nemen in onze aanpak. Wellicht groeit het enthousiasme dan, net als voor de wilde bloemen stukken die zich al twee jaar uitbreiden in de gemeente Boekel en omgeving. En ja, de plekken voor opslag van houtsnippers en compost kunnen we met nieuwe investeringen een deugdelijker aanzicht geven. Maar hout is duur. Hopelijk halen we daar nog wat geld voor op met deze crowdfunding. Nog 50 mensen die een tientje geven?  We zouden ook een groenblijvende ligusterhaag kunnen aanplanten langs het fietspad, dan zijn de compostbakken mooi uit het zicht. Hoe meer geld hoe mooier het aanzicht kan worden. Ideeen hebben we genoeg, geld nog niet voor dit nieuwe doel; goodwill kweken voor steun van onze omgeving. Dat is heel belangrijk bij nieuwe experimenten!