Het is weer plant tijd!

27-10-2022 | 17:04

Het seizoen is weer aangebroken dat we kunnen gaan planten in ons voedselbos. We hebben nu twee plantseizoenen achter de rug dus we weten een beetje wat ons te wachten staat.

De afgelopen twee jaar hebben we ons inspiratiebos aangeplant. Dit stukje voedselbos is bedoeld als inspiratie en beleving. Het is open voor publiek en in de toekomst kan hier ook geplukt worden zodat je thuis ook iets heerlijks hebt. Nu is alles net aangeplant en moet het nog lekker gaan groeien. Dit stukje voedselbos is gerealiseerd op 1.3 ha. Ons totale voedselbos is 14.3 ha waarbij wij het overige deel gaan beplanten met als doel een oogstbos. Hier komen dus bomen en struiken in grotere aantallen waardoor straks de oogst ook significant meer is dan in het inspiratiebos.

In dit plantseizoen gaan we dan ook beginnen met de aanplant van de eerste fase van het oogstbos. We willen ongeveer 3000 plantgoed gaan neerzetten. Een actie zoals deze van de Pollinators helpt hier enorm bij. Zowel in geld maar ook in handjes. Omdat je bij een voedselbos geen gebruik maakt van grotere machines gebeurt bijna alles met de hand. In ons geval hebben we 3 mechanische grondboren en een klein tractortje met kar. Denk aan Bob de Bouwer qua grote en daar doen we alles mee. Daarnaast is plantgoed niet goedkoop en is de investering aan de voorkant hoog terwijl er niet meteen opbrengst tegenover staat.  

We hebben een mooi ontwerp dus we weten precies wat we moeten bestellen en waar we het moeten planten. Dat is erg fijn als je werkt met vrijwilligers want dan weet je snel wat je moet doen en waar. Het is jong plantgoed dus het is fijn als het met liefde en zorg in de grond gezet wordt. Wij hebben er in iedergeval weer zin in en gaan de komende periode weer lekker met onze handen en voeten in de klei om te zorgen dat alles weer een goed plekje krijgt in ons voedselbos. 

Op deze plek kan je onze voortgang lezen maar ook op onze site staat veel informatie. Ook wanneer er nog andere plantdagen zijn. Neem vooral een kijkje op www.beheerlyckheid.nl. Die overigens in de komende weken ook in een nieuw jasje wordt gestoken.

Tot snel!