A
Anniek en Vincent Dellebeke-Risseeuw

Kom in actie voor ons Voedselbos Beheerlyckheid

Hallo!

Wij ( Vincent en Anniek) doen met ons voedselbos Beheerlyckheid dit jaar mee aan Treevember, georganiseerd door The Pollinators. Samen met jullie gaan wij geld ophalen voor ons voedselbos!

Wij zijn al twee jaar bezig ons voedselbos, Beheerlyckheid, te realiseren. We hebben 14.3 ha waarvan we op 1.3 ha een inspiratiebos hebben aangeplant en alle windhagen over het hele land hebben gerealiseerd. In 2 plantseizoenen hebben we nu ongeveer 10.000 bomen en struiken in de grond gezet. Het inspiratiebos is open voor publiek en er kunnen inspiratie- en trainingsessies en events worden verzorgd. Alles in het teken van het voedselbos. In de komende maanden worden er ook opslagruimtes geplaatst waardoor we ruimte hebben om ons klein materieel binnen te zetten en onze producten op te slaan. In de afgelopen twee jaar moesten we best creatief zijn in geval van hoge nood maar binnenkort hebben we ook een mooi composttoilet in ons voedselbos. En dat is heel erg fijn :)

Nu gaan we een nieuwe fase in omdat we dit plantsseizoen het eerste gedeelte van ons oogstbos gaan aanplanten. Hier komen bomen en struiken in grotere aantallen te staan waardoor we straks nog meer oogst van een bepaalde soort kunnen realiseren. Denk hierbij aan verschillende noten bomen zoals walnoot, koningsnoot en pecan maar ook abrikoos, amandel, verschillende soorten vlieren, wilgen en fruitbomen.

Waarom is het fantastisch als jullie Beheerlyckheid steunen?

- Omdat ondanks de bijdrage van Trees for All en het programma Duurzame Doorbraak wij nog steeds elke euro kunnen gebruiken om een zo optimaal mogelijk voedselbos te realiseren.

- Omdat voedselbossen een oplossing bieden voor de stikstof- en klimaatcrisis

- Het mooiste habitat voor bestuivende insecten zijn in Nederland

- Goed zijn voor mens en dier

Met ons geld zijn wij van plan:
- 1000 stuks bosplantsoen aan te planten die dienen als windhaag en bescherming voor de jonge notenbomen.
- Ruim 2000 bomen en struiken aan te planten

En wist je dat wij ook een evenement organiseren tijdens TREEVEMBER? Op zaterdag 19 november van 10 uur tot 13.30 uur organiseren wij het volgende. We gaan lekker samen planten in ons voedselbos en verzorgen een lekkere kop soep met brood. Zien wij jou daar?

Ons adres is Hoogenboomsweg 11, 4318 SZ Brouwershaven. Graag aanmelden via anniek@beheerlyckheid.nl voor 17-11 as.

Wil je meer informatie? Dat kan je vinden op de campagne website van Treevember.

25
01/12/2022
09:08

Studio Zoet Goed

Bekijk alle
  Bekijk alle
27/10/2022 | 17:04

Het is weer plant tijd!

Het seizoen is weer aangebroken dat we kunnen gaan planten in ons voedselbos. We hebben nu twee plantseizoenen achter de rug dus we weten een beetje wat ons te wachten staat. De afgelopen twee jaar hebben we ons inspiratiebos aangeplant. Dit stukje voedselbos is bedoeld als inspiratie en beleving. Het is open voor publiek en in de toekomst kan hier ook geplukt worden zodat je thuis ook iets heerlijks hebt. Nu is alles net aangeplant en moet het nog lekker gaan groeien. Dit stukje voedselbos is gerealiseerd op 1.3 ha. Ons totale voedselbos is 14.3 ha waarbij wij het overige deel gaan beplanten met als doel een oogstbos. Hier komen dus bomen en struiken in grotere aantallen waardoor straks de oogst ook significant meer is dan in het inspiratiebos. In dit plantseizoen gaan we dan ook beginnen met de aanplant van de eerste fase van het oogstbos. We willen ongeveer 3000 plantgoed gaan neerzetten. Een actie zoals deze van de Pollinators helpt hier enorm bij. Zowel in geld maar ook in handjes. Omdat je bij een voedselbos geen gebruik maakt van grotere machines gebeurt bijna alles met de hand. In ons geval hebben we 3 mechanische grondboren en een klein tractortje met kar. Denk aan Bob de Bouwer qua grote en daar doen we alles mee. Daarnaast is plantgoed niet goedkoop en is de investering aan de voorkant hoog terwijl er niet meteen opbrengst tegenover staat.   We hebben een mooi ontwerp dus we weten precies wat we moeten bestellen en waar we het moeten planten. Dat is erg fijn als je werkt met vrijwilligers want dan weet je snel wat je moet doen en waar. Het is jong plantgoed dus het is fijn als het met liefde en zorg in de grond gezet wordt. Wij hebben er in iedergeval weer zin in en gaan de komende periode weer lekker met onze handen en voeten in de klei om te zorgen dat alles weer een goed plekje krijgt in ons voedselbos.  Op deze plek kan je onze voortgang lezen maar ook op onze site staat veel informatie. Ook wanneer er nog andere plantdagen zijn. Neem vooral een kijkje op www.beheerlyckheid.nl. Die overigens in de komende weken ook in een nieuw jasje wordt gestoken. Tot snel!