Treevember 2024 sluit over
Wow, wat loopt de actie geweldig!! We zijn erg blij met al jullie donaties en kunnen met wat wordt opgehaald zoveel moois doen voor het buurtvoedselbos!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --
Wij vanuit stichting buurtvoedselbos Bernheze; 't Berne Buurtbos, doen dit jaar mee aan Treevember van The Pollinators.
Het eerste voedselbos in beheer van Bernebuurtbos ligt tussen Nistelrode en Vorstenbosch. Nu staan er voornamelijk inheemse bomen, maar dit mooie perceel wil over een aantal jaren vol staan met vruchtgevende bomen en struiken. Om al die bomen te kunnen kopen, is geld nodig. Vandaar dat we ons aangesloten hebben bij het geweldige initiatief van The Pollinators. Je kunt ons helpen de buurt te vergroenen: met een kleine donatie of door gezellig samen de handen uit de mouwen te steken.
Waarom?
Omdat voedselbossen:
- een oplossing bieden voor de stikstof- en klimaatcrisis.
- gezonde en diverse voeding bieden voor de lokale omgeving.
- de biodiversiteit maximaliseren, CO2 binden en de bodem kunnen herstellen.
- ecologische weerbaarheid en voedselzekerheid opleveren.
Een buurtvoedselbos levert inspirerende openbare natuur op voor iedereen! Op deze manier willen we onze kinderen betrekken bij (meerjarige) eetbare natuur, en een plek creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en inspiratie opdoen. We willen de grond voor vele generaties na ons aanplanten en behouden.
Met het geld zijn wij van plan:
- De eerste basis voor ons voedselbos aan te planten. Na deze aanplant kunnen we ons perceel met recht een voedselbos noemen. Dan groeien er hazelnoten, amandelen, walnoten, tamme kastanjes, pruimen, kersen, mispels, duindoorn, Chinese kweeperen, appels, (stoof-)peren, uiensoepboom, colakruid, schapenbes en nog veel meer diversiteit aan lekkers...
- Een wilde haag vol meidoorn, wilde peer, wilde rozen en andere inheemse stekelplanten in de bosrand aan te planten als natuurlijke drempel voor de reeën uit het bos. Het zal ze niet weghouden, maar de drempel naar ons perceel toe wel verhogen.
- Boombescherming aan te schaffen om alle voedselbos-aanplant te beschermen tegen o.a. wildvraat.
Daarnaast zijn we als stichting sinds 1 januari 2024 eigenaar van de grond onder ons buurtvoedselbos. Deze grond willen we aflossen opdat het voor altijd een openbaar voedselbos kan worden voor de buurt. Voor 10,- kunnen we een vierkante meter grond afbetalen.
Dankjewel namens het Berne Buurtbos!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Plant- en klusdag
Op zaterdag 23 november van 10.00 tot 15.00 uur organiseren wij een plant- en klusdag met picknick in het buurtvoedselbos. Iedereen is welkom. De werkzaamheden voor die dag zijn divers. Er is koffie en thee voor iedereen die aanwezig is en we gaan gezamenlijk lunchen.
We starten de dag met het aanplanten van een aantal grote notenbomen, bosplantsoen en voedselbossoorten, het uitdunnen van een bosrand en het aanleggen van een natuurvriendelijke oever op een plek waar nu nog een rechte sloot loopt. Dit doen we dankzij een STILA-subsidie van de overheid waar we heel blij mee zijn! Met het hout uit de bosrand willen we meubels maken voor het buurtvoedselbos.
Locatie
Je vindt het buurtvoedselbos aan de zandpad tussen de Piet Geersdijk en Vorstenbosscheweg. Het eenvoudigst rijd je vanaf zorgcafé de Nistel, Piet Geersdijk 2, richting Piet Geersdijk nummer 10. Na een paar honderd meter rijd je het bos uit, en zie je verderop aan de rechterzijde, in de weilanden, een zandpad lopen. Hier sla je rechtsaf. Als je dit zandpad ingaat (best wandelend of met de fiets) dan ligt het buurtvoedselbos na een paar honderd meter aan de linkerkant in de bosrand. Het is een heel mooie rustieke plek.
Wil je meer informatie?
Dan kan je contact opnemen met ons via: manonvandebossen@gmail.com
Of kijk op: bernebuurtbos.nl
Delen