Daan van der Esch

Voedselbos Sjetootje groeit met jouw hulp!

Wil jij mij helpen om het voedselbos bij Sjetootje Jekervallei mogelijk te maken? Op het domein van 't Sjetootje in Boirs (Wallonië) in de mooie Jekervallei wil ik een stuk grasland van een kleine halve hectare omtoveren tot een divers en eetbaar bos. Met voedselbos Sjetootje doe ik mee aan Treevember georganiseerd door The Pollinators, die de eerste € 500 van de crowdfunding sponsort.

Met al het negatieve nieuws over klimaatverandering en de ecologische crisis heb ik de behoefte om concreet iets positiefs te doen. Ik heb het geluk dat mijn ouders, bij hun Sjetootje, een stuk grasland hebben dat ook nog eens super vruchtbaar is! Een prima plek om een voedselbos te beginnen en daarmee lekker met mijn handen bezig te zijn in de buitenlucht. 

Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met het doel voedsel te produceren. Een voedselbos bestaat uit een vegetatielaag met hoge kruinbomen en verschillende andere vegetatielagen, zoals een struiklaag, bodembedekkers en wortels en paddenstoelen. Een voedselbos herbergt een rijkgeschakeerde, snel toenemende biodiversiteit en een gezond en rijk bodemleven.

Het idee van voedselbossen is nog relatief nieuw in Nederland en België, maar het is de laatste jaren bezig met een grote opmars. De achterliggende filosifie van een voedselbos is dat de mens in harmonie met de natuur samenwerkt. Met voldoende opbrengst voor de mens, zonder dat dit de natuur uitput. Voedselbossen hebben geen bemesting en pesticiden nodig, houden stikstof vast en slaan CO2 op. Daar komt nog bij dat je eigen voedselplukken en klaarmaken een heerlijke bezigheid is om te onthaasten en je verbonden te voelen met de natuur. Daarnaast heeft het ook een grote educatieve waarde!

Wat we gaan doen met jouw steun
- Ca. 80 bomen en struiken  planten, van appel tot vijg en van krentenboompje tot olijfwilg.
- Bodembedekkers planten zoals daslook, struisvaren en honingbes onder de grote bomen die nu al achter op het domein staan (walnoot, hazelaar, eik en beukenbomen). 

Voor €30,- kopen wij al een jonge boom en als het kan een grotere boom voor €80,-.

Laat je mailadres achter, dan krijg je in ruil voor jouw financiële bijdrage een uitnodiging voor het eerste oogstfeest in 2023. Als je in Rotterdam woont kom ik een kilo walnoten bij je langsbrengen!

In de week van 28 november 2022 zullen de fysieke voorbereidingen plaatsvinden en de eerste bomen worden gepland. In het weekend van 3 december organiseer ik een plantweekend, waarin we met een groep de handen uit de mouwen steken en de andere bomen planten. En waarin we samen koken, eten en (gratis - als dank voor jullie fysieke hulp) overnachten in 't Sjetootje.

Wil je hier bij zijn en mee helpen? Stuur mij dan een berichtje: daanvdesch@gmail.com of bel mij 0637407744.

30
27/11/2022
23:13

Anoniem

Bekijk alle