Hans Krens

De Warf Lochem: Natuur eerst

Hoi, ik ben Hans, initiatiefnemer van De Warf. Ik ben een paar jaar geleden op 0,5 ha begonnen met de aanleg van een voedselbos. Ik vermeerder, veredel en plant eetbare planten. Bodemleven, bestuivende insecten en vogels krijgen hier de ruimte, en het resultaat is na een paar jaar overweldigend. De keiharde kurkdroge zandgrond is nu al zacht, luchtig en vruchtbaarder geworden.

Ik heb een stuk land (2ha) ernaast aangekocht en ga daarop aan de slag met natuurinclusieve landbouw. Daarmee wil ik mijn bijdrage leveren aan een beter klimaat, het verhogen van de biodiversiteit en draag ik bij aan de beschikbaarheid van lokaal voedsel.  

De eerste fase op het nieuwe stuk is: Pioniers inplanten en zaailingen gaan omenten voor aanplant van volgend jaar. Daarmee geven we meteen invulling aan het wat meer kleinschalige coulissenlandschap dat in deze omgeving zo vreselijk onder druk staat. De natuur mag terugkeren en met haar alle natuurlijke processen die voeding geven aan het leven. Ook planten we bijzonder notenbomen in (walnoot, hazelaar). Op het bestaande stuk (0,5 ha) planten we nog meer bijzondere eetbare soorten.  

Samen met de Pollinators wil ik deze winter met jou samen aan de slag. Dit najaar gaan we samen honderden bomen neerzetten, die koolstof en stikstof vast gaan leggen en nestgelegenheid gaan bieden voor vogens en insecten. Jij kunt me op drie manieren helpen:

1. Maak geld over

Bomen kosten geld en jij kunt die voor ons kopen. Voor €15,- hebben we al 20 onderstammen voor fruitbomen of 20 stuks inheems biologisch plantgoed. Voor €30,- koop je al een bijzondere jonge fruitboom en een grotere fruitboom of noot kopen we voor €80,-.

We hebben uitgerekend dat we met €1750,- al een heel eind komen dit jaar, al zou €2250,- eigenlijk nog fijner zijn. Want naast het planten van bomen willen we ook nog twee bloemenstroken inzaaien en het gras deels transformeren naar kruidenrijk grasland. Alvast bedankt voor je bijdrage.

2. Kom helpen Tijdens Treevember organiseren we:

  • Iedere zondag om 9.30 een korte rondleiding in onze eetbare tuin. Vanaf 10.15 planten we samen bomen. We zorgen voor wat soep en brood. Geef je hier op: Zondag 6 November, Zondag 13 November, Zondag 20 November, Zondag 27 November.
  • Een “Vrijdagmiddag Bomen Planten” (VrijmiBo) op 4 en 18 november. Start om 14:30, werken tot donker en dan een drankje bij het vuur. Geef je op via deze link.

Het adres is Warfveendijk 1, opgeven loopt via onze facebook pagina. Zo kunnen we zien of je komt. Mail me gerust als je vragen hebt: hans@dewarf.nl

3. Deel deze crowdfunding

Als je mijn project een warm hart toedraagt, deel hem dan met vrienden en bekenden, zodat ook zij kunnen meedoen. Samen maken we de wereld een stukje mooier, en met jouw betrokkenheid gaat het sneller.

Wil je meer informatie? Dan kan je contact opnemen met me op hans@dewarf.nl of ons volgen op facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100066480169094

30,40
30/11/2022
19:32

Anoniem

Bekijk alle
  Bekijk alle
22/11/2022 | 12:48

Junior Hockey Ploeg plant samen bomen

20 November was Jongens E8 van Lochemse Hockey Club op de Waarf aanwezig om lekker samen te ravotten en bomen te planten. Erg dankbaar dat ze er waren, we hebben zo'n 130 bomen geplant. We moesten zelfs nog wat bomen uitsteken bij onze vijver om ze een plek te kunnen geven. De beelden spreken verder voor zich denk ik.