Heleen Eshuis

Bosnodig

 

Welkom! Fijn dat je even de tijd neemt om dit te lezen.

Wij, Bosnodig, doen dit jaar mee aan Treevember georganiseerd door The Pollinators. Samen met jullie gaan wij geld ophalen voor ons voedselbos!

In het Gelderse Voorst verandert vier hectare grasland gestaag in een duurzaam en rijk gevarieerd natuurgebied, waarvan een groot deel uit (eetbaar) bos zal bestaan. Het idee achter Bosnodig is eenvoudig, maar er schuilt een ongekende kracht en schoonheid in. Bosnodig laat zien wat we vergeten lijken te zijn: het bos als bron van leven. Het is een sociale, educatieve en recreatieve natuurplaats, maar ook een bron van voedsel, inspiratie en verbinding. Voor nu en volgende generaties.

Ons voedselbos is een natuurlijk bos, maar dan met een zeer hoge diversiteit aan meerjarige soorten, waarvan de vruchten, zaden, bladeren en stengels voor de mens én dier als voedsel dienen. Het is een zeer productief en zichzelf in stand houdend ecosysteem. Ze zeggen wel eens: een voedselbos is voor luie boeren. In feite is dat ook zo. Het doel is om een kerngezonde biotoop te creëren die ecologisch zo goed in balans is, dat nauwelijks onderhoud nodig is om een flinke productie van voedsel te garanderen. Door die variatie komen ziekten en plagen bovendien weinig voor. Daarnaast heeft het voedselbos een educatieve en recreatieve functie.

Je kunt op veel manieren deelnemen en Bosnodig op vele manieren steunen, we leggen je graag uit hoe!

Met het geld gaan wij onze bessen en bijenstroken aanleggen!


- 750 m2 bessen stroken. Wist je dat er heel veel verschillende soorten bessen zijn? Naast de bekende rode- en witte bessen kun je denken aan aalbessen, rode wijnbessen, appelbessen, bramen, frambozen, kruisbessen, loganbessen, jostabessen, 5 smaken bessen. En heb je weleens de honingbessen geproefd? Verrukkelijk!
- 280 vlinder- en bijenplanten voor het zoemmmm weitje.
- Divers materiaal als paal en draad, zaden en de grondwerker komt een ochtend helpen.

En ja! Bij ons kun jij ook meehelpen. Elke maandagochtend kun je ons vinden in de ecologische moestuin en elke dinsdagochtend zijn we op het gehele terrein bezig. Afhankelijk van het seizoen gaan we knotten, maaien, snoeien en planten.

Alle bomen worden door kinderen aangeplant, wij vinden het namelijk erg belangrijk om kinderen actief te betrekken bij de natuur en zo een verbinding te maken. Tijdens het plantseizoen en bij TREEVEMBER gaan we samen met schoolklassen bomen planten. Op 7 - 8 - 9 - 10 november en 22 november van 10 uur tot 13 uur organiseren wij het volgende onze boomplantdagen. Zien wij jou daar?

Wat leuk is om te weten is dat elk kind z'n eigen boom plant. Dat doen ze in tweetallen. Ze doen ook bodemonderzoek en slaan een paal.Tot slot taggen ze hun boom via een satelliet systeem. Je begeleidt dus de kinderen. Oja...hadden wij al vernoemd dat wij de grond veilig stellen voor de komende 400 jaar? We hebben tijdens het event wat te drinken en iets lekkers erbij.  Onze locatie is goed te bereiken met openbaar vervoer (treinstation Voorst-Empe en dan 15 minuten lopen) . Wil je meedoen en bijdragen aan een groenere wereld?  Super welkom! Mail naar info@bosnodig.nl en dan gaan we afstemmen.

Wil je meer informatie? Dan kan je contact opnemen met ons, ANBI Stichting Bosnodig, via mail: info@bosnodig.nl of via Heleen (06 - 24.74.99.17) Pers via Femke (06 - 13.78.3123)

60
25/11/2022
15:17

Anoniem

Bekijk alle