Henk Hendriks

Steun Voedselbos Eerbeek!

Voedselbos Eerbeek

Wij doen mee aan Treevember om het aanplanten te versnellen. Na de eerste grote aanplant in 2021 willen we nu het volgende deel aanplanten. Steun ons met het uitbreiden van het voedselbos met 200 bomen en 600 struiken.

13 oktober: 30% van het doelbedrag is gehaald we gaan 5 november bomen en struiken aanplanten die we mede via jullie donaties hebben kunnen kopen.  

Voedselbos Eerbeek is gestart in 2021 op een voormalige maisakker. Najaar 2021 hebben we de windsingels langs de randen geplant. Hierbij hebben we 20 verschillende soorten inheems plantgoed gebruikt, om veel insecten en vogels te trekken. In het najaar had de grond al een jaar rust gehad waardoor we een deel van het notenbos, de bosrand en de collectie boomgaard konden aangeplanten. In de collectie boomgaard staan oude zeldzame variëteiten (Hoogstam).

Veel plantgoed heeft de droge zomer van 2022 overleeft, o.a. omdat we konden mulchen met blad van de gemeente Brummen en omdat er 10% leem in de zandgrond zit. Ook hadden we voldoende water op voorraad om een beetje water te kunnen geven. Met veel dank aan de vrijwilligers!

Op naar 40 zelfplukkende huishoudens in 2025

In 2025 willen we voldoende fruit produceren voor 40 huishoudens die dat zelf kunnen plukken met een abonnement. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig. Met jullie hulp kunnen we 2 keer zoveel bomen en struiken planten als we op eigen kracht zouden kunnen. We willen de € 500,-  matchfunding van Natuurhuisje en ons eigen budget van € 2000, - minimaal verdubbelen. 

Lees meer over hoe we werken en wat er al gebeurd is in de blog.

5 november plantdag

Op zaterdag 5 november van 10 tot 16 uur organiseren we een plantdag voor maximaal 10 vrijwilligers en jij kunt daar bij zijn. Als je gedoneerd hebt en je wilt meehelpen met planten, meld je dan aan voor zondag 23 oktober. (meedoen is op volgorde van aanmelding, vol is vol.) 

26 november plantdag

We organiseren een 2e plantdag op zaterdag 26 november van 10 tot 16 uur. Weer voor maximaal 10 vrijwilligers. Als je gedoneerd hebt en je wilt helpen met planten, meld je dan aan voor zondag 13 november. (meedoen is op volgorde van aanmelding, vol is vol)

Kun je deze twee dagen niet en je wilt wel meehelpen dan komen er nog andere werkdagen. Als je je aanmeld krijg je daarover bericht.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar henk@voedselboseerbeek.nl. Graag in onderwerp aanmelden plantdag met datum. Als je in de mail je mobiele nummer vermeld dan kunnen we je bereiken voor calamiteiten bv 20 cm sneeuw. Mensen die gedoneerd hebben hebben een pre bij de plantdag.

We zetten je donatie in om plantgoed, boombeschermers en stokken (voor steun) te kopen,  transportkosten en de plantdagen te organiseren.

  • Meer lezen over Voedselbos Eerbeek kijk dan in de blog
  • Of volg onze facebook groep
  • Heb je vragen? mail dan naar henk@voedselboseerbeek.nl

Wat kunnen we doen met:

Een donatie van 15 euro:

  • 5 berken planten om de bodem te verbeteren of
  • 4 rozen struiken voor de bottles we planten 3 soorten aan of
  • Uitbreiden van de struiklaag met een struik voor kleinfruit: bessen, frambozen of bramen 

Een donatie van 25 euro:

  • Hiervoor kopen we een  grootvruchtige variant van de krent, lijsterbes of meidoorn of
  • Een olijfwilg, deze rekenen we tot de hogere struiken. Door hun bijzondere aard zijn ze een mooie aanvulling op het standaard fruitpakket of
  • Een klimmer die geleid moet worden zoals druiven of kiwi's

Een donatie van 40 euro:

  • Uitbreiden van de boomlaag met bijvoorbeeld pruimen of  stoofperen en een struik voor kleinfruit of
  • Uitbreiden met bijzondere soorten zoals mispel, kaki, vijg of moerbei
  • Als je je e-mailadres achterlaat sturen we je een vriendentas

Een donatie van 50 euro:

  • Aanvulling van een boom in de toplaag van het voedselbos: pecanoot, hartnoot of kastanje of
  • Een voedselbos pakket: een boom voor de boomlaag, een klimmer  en een struik voor de struiklaag
  • Als je je e-mailadres achterlaat dan krijg je ook een uitnodiging voor een excursie in het voorjaar

 

 

 

 

 

50
16/11/2022
12:59

marie jose

Bekijk alle
  Bekijk alle
29/10/2022 | 6:47

Hoe veranderd de bodem?

  Vorig jaar deden we wat grond in een potje, water erbij flink schudden en wachten tot het water boven de grond weer helder wordt. De grove delen vallen het eerst naar beneden, de fijne stukjes blijven lang zweven. Normaal is het water boven de grond na 24 uur wel redelijk helder. Het duurde een week! Onderste laag was zand eigenlijk 90% van de grond, en hier zit ook het grind in dus 80 % zand 10% grind en dan daarboven 10 % leem. En nog laag heel troebel water. Na een week was ook dat bezonken en vormde een laagje van nog geen mm boven op de leemlaag. Dat is de koeienpoep. Eigenlijk hoop je ook een laag humus te vinden, maar die was er niet. Humus is belangrijk omdat daar het bodemleven in en van leeft. Wormen brengen blad naar beneden en verteren het. Bacteriën schimmels en nog heel veel andere beestjes doen van alles met het blad dat op de bodem valt en dat is goed voor de planten om er op te groeien. In een bosbodem is de samenstelling verschoven van bacteriën naar schimmels. Dat kan omdat de zuurgraad veranderd en omdat je stopt met bewerken van de bodem (ploegen). Schimmel draden gaan kapot tijdens het ploegen bacteriën niet.  Verschillende soorten schimmels werken samen met wortels van de bomen. Ze geven water en mineralen wat heel diep zit en krijgen suikers terug. Als in de bovenste 30 cm grond 1% meer humus zit dan kan de grond 1 mm regenwater extra vast houden. Het humus gehalte kan groeien naar 18 %. Ook diepere lagen onder de 30 cm kunnen meedoen in de humus opbouw en het water vasthouden. De bodem niet bewerken en zorgen dat er veel verschillende soorten blad en takjes op de grond komen stimuleren de opbouw van een goede humus laag. Ook de verscheidenheid in productieve soorten helpen met die opbouw van de bodem, al snoeien we ze niet voor de bodem zoals de ondersteunende bomen. Dit is ook het verschil tussen een boomgaard met bv 1 soort appels op een hectare en een voedselbos met minimaal 16 verschillende productieve soorten per hectare. Wij gaan dit jaar o.a. Kaki, Moerbei, olijfwilg en rozen toevoegen als nieuwe varieteiten. We zien nu al dat de bodem veranderd veel wormen en insecten die over de bodem kruipen. Geweldig dat dit zo snel gaat. Help je mee deze verschillende soorten te kopen? Klik door naar Steun Voedselbos Eerbeek! (thepollinators.org) dan lees je wat wij voor je donatie willen doen en wat wij jou als dank bieden.