Het Voedselbosje

Plant mee in ons voedselbos

Doe mee aan de TREEVEMBER eindspurt.

Plant in 7 dagen, de 7 lagen in ons voedselbos.

 

Doneer iedere dag aan een laag in ons voedselbos.

24/11: Walnootboom (hoge boomlaag) 

25/11: Appelboom (lage boomlaag) GREEN FRIDAY

26/11: Blauwe bessenstruik (struikenlaag)

27/11: Munt (kruidenlaag)

28/11: Pastinaak (eetbare wortels & knollen)

29/11: Aardbeien (bodembedekkers)

30/11: Bonen (klimlaag)

 

Plant je mee?

Met jouw donatie willen wij de lagen van ons voedselbos verder versterken door aanplant van bomen, bessenstruiken en meerjarige planten om meer ervaring opbouwen en die met jouw te delen. Een voedselbos zorgt niet alleen voor smakelijke oogst, maar verbeterd ook de bodem en biodiversiteit. Ze worden gezien als een regeneratieve oplossing voor de bodemdegradatie. Samen zorgen de planten in rap tempo voor verbetering van de bodem op een natuurlijke manier. Wij willen met ons voedselbosje meebouwen aan een regeneratieve samenleving met een overvloed van heerlijke en gezond eten als resultaat. Plant je mee voor de mens en de natuur?

 

Over ons Voedselbosje

Als jong, kleinschalig voedselbosje hebben we het eerste jaar veel liefde gestoken in de bodem, en ons voortuin ingericht als mini-voedselbos met een weelde van voornamelijk bomen, meerjarige groenten, bessenstruiken, kruiden en eetbare bloemen in verschillende lagen. Juist in een kleine tuin valt er veel te winnen door het principe van meerdere lagen te gebruiken zoals hoe een natuurlijk bos in elkaar steekt. 

 

De voordelen van een voedselbos in eigen tuin

  • Plukken wat je plukken kan. En eten uit je eigen tuin het hele jaar door! 
  • Je helpt de vogels, vlinders, bijen, lieveheersbeestjes en andere insecten aan voedsel en beschutting.
  • Onkruid wieden is verleden tijd. Onkruid krijgt in jouw vol geplante voedselbosje namelijk nauwelijks kans.
  • Weinig last van ziektes en plagen. In tegenstelling tot monoculturen breiden ziektes en plagen zich in een voedselbos zelden uit.
  • Een voedselbosje verbetert je tuingrond vanzelf en maakt daarmee planten sterker en oogsten groter.

 

Voedselbos in jouw eigen tuin

Slechts een droom? Nee joh! Hoe klein jouw tuin ook is, een voedselbos is mogelijk. Deze herfst doen ons voedselbosje  van 30M² mee aan Treevember, een actie van The Pollinators, samen met 50 andere voedselbossen in Nederland en Belgie om juist te inspireren om je eigen tuin inrichten als een voedselbosje.

 

En wist je dat wij ook een evenement organiseren tijdens TREEVEMBER?

Als dank aan jouw waardevolle donaties nodigen wij je uit om te komen kijken in ons voedselbosje op Zondag 13 November! Ons voedselbosje op Uitdammerdorpstraat 41A in Uitdam staat open van 13.00 tot 16.00 uur. Hiervoor is beperkt plek en daarom is aanmelden noodzakelijk door een mail te sturen naar ceciliabrenner@yahoo.com.

  • Wij vertellen iedere hele uur een kortverhaal over ons proces van parkeerplek tot voedselbos met rondleiding door ons eetbare bostuin van 30M². Wij laten zien hoe jezelf een klein tuintje kunnen ombouwen tot een prachtig stukje groen met meerdere functies voor de mens en de natuur! 
  • Proef alvast wat van onze oogst uit ons voedselbosje en warm je op aan een vuurtje met een kopje verse kruiden thee.
  • Ook na TREEVEMBER op de hoogte blijven van de groei van ons voedselbosje volg ons op Instagram.

 

Groetjes van Het Voedselbosje, 

Cecilia, Tol & Amelie

 

15
25/11/2022
08:38

Anoniem

Bekijk alle