M
Madelon Oostwoud

Steun Schellinkwoud

Voedselbos Schelllinkwoud doet in 2022 mee aan Treevember georganiseerd door The Pollinators. Samen met jullie gaan wij geld ophalen voor dit voedselbos!

Voedselbossen bieden (deel-) 
oplossingen voor de stikstof- en klimaatcrisis

Voedselbossen vormen een mooie habitat voor insecten

Voedselbossen zijn goed voor mens en dier

Voedselbos 'Schellinkwoud' is aangelegd op een verwaarloosd, verwilderd en volgegroeid perceel aan de Zuiderdijk bij het mooie dorp Schellinkhout. Dit perceel werd al jaren geleden door de gemeente afgewaardeerd naar 'natuur'. De aanleg van een voedselbos op deze locatie is een grote uitdaging. Het opruimen van plastic en puin, het aanleggen van paden en het aanplanten van oogstgevende bomen en struiken is inmiddels gedaan. Op een halve hectare zijn de oorspronkelijke wilgen en populieren teruggedrongen. Drie grote velden bamboe worden al 4 jaar met de grond gelijk gemaakt en lijken nu onder controle. Er is 'gedund' en geplant. 

Waarvoor we de donaties gebruiken? Wilgen en populieren zijn omgezaagd door een professionele en ervaren locale boomzager met professioneel gereedschap. HIj gaf goed advies en kon zieke bomen van gezonde bomen onderscheiden. Daardoor zijn de juiste keuzes bij het omzagen gemaakt. Veel en snelgroeiende wilgen dreigden oude walnoten, peren, amandelen, hazelaars en bessen van hun licht te beroven. Dat wordt door dit 'uitdunnen' voorkomen. 

Rondleiding We organiseren tijdens TREEVEMBER rondleidingen over het perceel voor donateurs en belangstellenden. Daarin licht Madelon Oostwoud toe, wat met dit project beoogd wordt, wat de werkwijze is en waarom. Je bent welkom op zaterdag 19 en zondag 20 november. Er zijn op beide dagen 3 rondleidingen. Deze starten aan het entreehek om 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Wil je ons fysiek helpen? Heel erg graag! Op de dagen van de rondleidingen mag je ook met ons aan de slag met takken en stronken. De stronken mogen geënt met paddenstoelenbroed. Met de takken willen we de takkenrillen aanvullen. 

Waarschuwing! Het perceel is ruig, draag stevige laarzen en kleed je warm. We serveren geen hapjes, er is geen eten en drinken en geen wc. Honden van bezoekers zijn NIET toegestaan in verband met de aanwezige wilde dieren.

Hoe kom je bij ons? Je kunt per trein (Station Hoorn-Noord Holland) en OV-fiets naar ons perceel komen. Kom je met de auto, dan kun je aan de Zuiderwijk parkeren. Je ziet het voedselbos liggen aan de dijk, nabij de bocht, tussen Schellinkwoud en Wijdenes.  

Vergeet niet je op te geven via madelon.oostwoud@xs4all.nl onder vermelding van EVENT-DONATEUR. Donaties zien we dan natuurlijk ook graag tegemoet.  

En dan? Op de vrijgevallen plekken kunnen we vervolgens zo’n 20 nieuwe OOGSTGEVENDE bomen in ons voedselbos te planten. Wil je meer informatie? Dan kan je contact opnemen via madelon.oostwoud@xs4all.nl

25
29/11/2022
18:43

Anoniem

Bekijk alle