Manon Berendse

Laat de natuur beginnen bij je voordeur!

Al eeuwen komen mensen samen onder de linde, om elkaar het jawoord te geven, te dansen, recht te spreken* en te genieten van haar kalmerende bloesemgeur en weldadige schaduw.

We zochten het uit toen we kwamen wonen in een straat vol lindebomen. Ze lieten weten dat ze er waren: ze geurden heerlijk, gaven verkoeling in de hitte en ze gonsden van de bijen! Ook bivakkeren er iedere zomer jonge ransuilen tussen hun takken. In de schemering gebruiken ze de dichtbegroeide boomtoppen als uitvalsbasis voor hun jacht. Vorig jaar zaten ze er avond aan avond met wel zeven tegelijk!

Alle buren zijn ermee bezig: 's avonds omhoog turen en luisteren naar hun vleugelslag en overdag uilenballen pluizen met de (klein)kinderen. Dankjewel lieve lindebomen!

Dit soort ervaringen gunnen we iedereen: geur, kleur en leven rondom je huis! Hoe meer gifvrij groen en bloeiends we aanplanten en verzorgen met elkaar, hoe beter. Help je mee? The Pollinators maken het makkelijk voor iedereen om mee te doen. Pik bloemzaadjes op bij ons of een adres bij jou in de buurt en vertel erover aan anderen. Je donatie is natuurlijk ook welkom!

Dankjewel,
Manon, Faas, Bieke & Menno
Voedselbank voor Bijen 'Onder de Linden'
Culemborg

* rechtspreken: 'judicium sub tilia' (rechtspreken gebeurde vroeger onder de linde op het dorpsplein).
Zo komen we dus aan het woord 'subtiel' in onze taal ;-)

Als je meer wilt weten over uilen, kijk dan eens hier:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ransuil#Leefwijze

15
07/04/2024
08:55

Manon

Bekijk alle