M
Marcel Ultich

Steun een nieuw voedselbos in Amsterdam Noord!

Help je mee aan de ontwikkeling van een nieuw voedselbos in Amsterdam Noord? Een plek waar zowel volwassenen als kinderen kunnen uitrusten, spelen en leren van de natuur. Een plek waar de ijsvogel en ringslang mogen wonen, samen met zoemende buren?
Met voedselbos het Landje doen we dit jaar mee aan TREEVEMBER georganiseerd door The Pollinators. Samen met jullie halen we geld op om Amsterdam te verrijken met een nieuwe parel. 

 

Welkom bij voedselbos het Landje

Tussen het oudste tuinpark van Amsterdam (Tuinpark Tuinwijck) en de ringweg A10 ligt een
stuk land van zo’n 18 tot 29 m breed en 400 m lang. De strook staat bij de tuinders sinds jaar en dag bekend als ‘het landje’. Sins 2019 zijn wij bezig dit verwaarloosde stuk gemeentegrond om te vormen tot een educatief voedselbos. Hiermee wil Tuinwijck een unieke aanvulling en voorbeeldfunctie in de buurt bieden op het gebied
van ecologie en natuurvriendelijke landbouw, waar inwoners uit Amsterdam Noord van jong tot
oud plezier, verwondering, kennis, zingeving en sociaal contact kunnen vinden. Elk jaar wordt de diversiteit van flora en fauna groter. De ijsvogel is een graag geziene gast op het Landje en hopelijk volgt de in het Waterlaande befaamde ringslag spoedig. Dit jaar werden de eerste vruchten geplukt van de perenbomen en zwarte bessenstruiken.

 

Wat is ons doel?

Met het ingezamelde geld zullen we het Landje meer vorm kunnen geven door middel van houten welkomsborden en informatieplaten van het terrein. Daarnaast willen we plekken creeren waar dieren en insecten zich kunnen huisvesten. Het belangrijkste echter zal de aanplant van nieuwe bomen en planten zijn. We hopen een diverser pallet van eetbare- en biodiversiteit vergrotende planten in het voedselbos te kunnen krijgen.

Binnen het tuinpark is er nauwelijks tot geen budget voor aanschaf van nieuw plantmateriaal. We zijn de afgelopen jaren hiervoor afhankelijk geweest van donaties van vrijwilligers, tuinders en meerbomen.nu. Daar hebben we een begin mee kunnen maken in de concurrentiestrijd tegen riet, brandnetel en braam. Hopelijk kunnen we met Treevember een volgende slag slaan!

 

Geld inzamelen

Daarom doen wij dit jaar mee aan Treevember, georganiseerd door The Pollinators. Samen met jullie gaan wij geld ophalen voor bijenhotels, informatieborden en voora veel bomen!

Je kunt doneren via de gele knop boven aan deze pagina! 

Het geld gaan we besteden aan:

  • Makkelijk oogstbare fruitstruiken voor kinderen, zoals bessen en frambozen, honingbessen, olijfwilgen en appelbessen.
  • Bijzondere boomsoorten, zoals paw-paw, appel- en peerlijsterbessen en persimoenen.
  • Vaste planten, zoals rabarber en mierikswortel.
  • Houten borden om mensen hartelijk welkom te heten in het voedselbos.
  • Informatieborden met uitleg over het voedselbos. 

 

Sponsors

Onder aan de pagina staan logo's van speciale sponsors. Steun je ons voedselbos met € 250,= dan zetten we jouw logo op deze pagina! (We nemen contact op na de donatie.)

 

Plant- en ontmoetingsdag

Let op, nieuwe datum!

26 november 2022 van 10.30-12.00 plantdag, rondleiding en soep!

Op 26 november van 10.30-12.00 organiseren we een plantdag met een rondleiding door het voedselbos. Als donateur kan je een kijkje nemen in het voedselbos, uitleg krijgen over de plannen en als je zin hebt, meehelpen met aanplanten. Er zal een kopje soep en een drankje worden geserveerd (helaas nog niet met ingredienten uit het voedselbos).  Het tuinpark is goed bereikbaar met fiets, OV en auto. Op onze parkeerplek is doorgaans voldoende ruimte om te parkeren (vol=vol). 
Adres: Tuinpark Tuinwijck, Liergouw 55, te Amsterdam.

Wil je hierbij aanwezig zijn? Mail dan naar duurzaamtuinwijck@gmail.com, zodat we een idee hebben op hoeveel mensen we kunnen rekenen.

Wil je meer informatie? Dan kan je contact opnemen met ons via duurzaamtuinwijck@gmail.com

Wie zijn wij?

Voedselbos het Landje is een project dat geleid wordt door de commissie duurzaamheid van Tuinpark Tuinwijck, bestaande uit Marcel Ulrich, Babette van Diggele en Lisette Boukema. Wij zijn tuinders op het tuinpark die ons vrijwillig inzetten voor het verduurzamen van ons tuinpark. 
Jelle Fekkes, landschapsarchitect en voedselbosontwerper, -coach en -docent is onze adviseur in dit project. 

 

10
09/11/2022
10:44

Bart

Bekijk alle