Sonse Weelde

Steun je lokale voedselbos!

Hi daar!

Wij vanuit voedselbos Sonse Weelde doen dit jaar mee aan Treevember georganiseerd door The Pollinators. Samen met jullie gaan wij geld ophalen voor ons voedselbos!

Waarom? Omdat voedselbossen:
- Een oplossing bieden voor de stikstof- en klimaatcrisis
- Het mooiste habitat voor bestuivende insecten zijn in Nederland
- Goed zijn voor mens en dier
- Er veel lekker eten komt uit een voedselbos

Met ons geld zijn wij van plan te planten:
- 3 hazelnoot struiken
- 1 pecan boom, 6 walnoot bomen,
- bessenstruiken zoals framboos, rode bes, zwarte bes, honingbes en kiwibes
- 2 nashipeer bomen
- kornoeljekers, appel en pruim
- wilgen voor een wilgendome
- bosplantsoen berk, els en linde

En wist je dat wij ook een evenement organiseren tijdens TREEVEMBER? Op 18 november van 10:30 tot 15:00 uur organiseren wij een plantdag. Zien wij jou daar?

Om 10:30 beginnen we met een uitleg. Dit jaar zal er ook een paddenstoelenexpert bij zijn die de planten zal inoculeren met mycorrhizas. Hij zal je laten zien hoe hij dat doet, en kan al je vragen hierover beantwoorden! Lunch, drinken en wat lekker is geregeld. Adres: Noorlderlicht 1 - ons voedselbos grenst aan de parkeerplaats van
de begraafplaats. Je kunt je opgeven via SonseWeelde@gmail.com. Om mee te nemen: een schep, werkhandschoenen, en laarzen, of schoenen die nat/ vies mogen worden!

Wil je meer informatie? Dan kan je contact opnemen via Sonseweelde@gmail.com.

200
25/10/2023
15:23

Simon

Bekijk alle
  Bekijk alle
26/10/2023 | 15:01

Even voorstellen - onze schimmelexpert

🍄 Ik ben Jip Leermakers en ben al sinds kinds af aan erg geïnteresseerd in de natuur. Vanaf toen ik nog maar net kon lopen, ging ik al vaak met mijn opa naar de bossen. De keuze om biologie te gaan studeren was dan ook snel gemaakt.🍄 Naast de studie biologie, waar ik veel over de processen van de natuur heb geleerd, heb ik ook zelf heel veel soorten kennis opgedaan. Een van mijn grote hobby's is dan ook wildplukken. De laatste jaren heb ik vooral de nadruk gelegd op paddenstoelen omdat schimmels enorm fascinerend zijn en paddenstoelen zijn ook nog eens heerlijk om mee te koken.🍄 Ik heb al heel lang de droom om zelf mijn eigen voedselbos/boerderij te hebben. Ik denk namelijk dat wij als mensen prima samen kunnen leven met de natuur, maar dat begint bij lokale regeneratieve voedselproductie. Hier wijdt ik dan ook graag mijn leven aan! --- Tijdens de boomplantdag zullen de boompjes ook besmet worden met schimmels. Niet zomaar schimmels, nee mycorrhiza vormende schimmels.Mycorrhiza is de samenwerking tussen de schimmel en de wortels van de boom. De boom levert suiker aan de schimmel en de schimmel brengt daarvoor water en nutriënten in ruil voor terug. Door deze boompjes bij aanplant te besmetten kunnen ze sneller het netwerk van goede schimmels in de bodem creeën. Dit is essentieel voor een gezond (voedsel)bos. Meer info:https://www.voedselboskabouters.nl/blog/arbusculaire-mycorrhizae-de-ruggengraat-van-het-ecosysteem-deel-1