Tuinen van Kraaybeekerhof

Ontwikkeling voedselbos Kraaybeekerhof! (met extra dromen)

Lieve vrienden, buren, oogsters, liefhebbers van landgoed Kraaybeekerhof

Met de biodynamische Tuinen van Kraaybeekerhof doen we dit jaar mee aan Treevember georganiseerd door The Pollinators. Samen met jullie willen wij geld ophalen om ons voedselbos nog verder te ontwikkelen. 

Ons eerste streefbedrag van 2000 euro hebben we gehaald. En dat nog voordat Treevember officeel van start ging. Onwijs bedankt aan iedereen die nu al heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van ons voedselbos. Dit betekent dat we in staat zijn om onze voedselbosvijver te verbeteren, we kleinfruitstruiken kunnen kopen, een aantal grote bomen kunnen aanschaffen en een bijdrage hebben voor de grasmaaier. Dit betekent ook dat we onze dromen die we (nog) niet voor mogelijk hielden met deze campagne wellicht ook kunnen gaan realiseren. Daarom hebben we het streefbedrag verhoogt naar 3500 euro. Met dat extra geld willen we 2 dingen 

- het voedselbos (inclusief) bijentuin toegankelijker maken voor minder validen. Zodat we iedereen de mogelijkheid geven om van het voedselbos te genieten. Met het huidige graspad is dat (zeker bij nattere periodes) voor mensen die moelijk ter been zijn en hulpmiddelen nodig hebben niet te doen. Met behulp van semi-verharding moet dat wel lukken. 

- een eetabare haag aanleggen lags het weiland waar de schapen staan. Nu staat er prikkeldraad om het weiland. Hoe mooi als dat vervangen kan worden door een natuurlijk én eetbare haag. 

We zijn twee jaar geleden begonnen met het omvormen van onze kleinfruittuin naar een voedselbos. Op een stuk van ongeveer 5000 m2 willen we in de komende jaren een meerjarig voedselsysteem creeeren. Hiermee kunnen we naast onze eenjarige groenten uit de zelfoogsttuin op termijn ook genieten van meerjarige gewassen. Denk daarbij aan bekende fruit- en notensoorten, maar ook aan minder bekende planten zoals een franse uiensoepboom en olijfwilg. Daarmee maken we landgoed Kraaybeekerhof nog diverser en dragen we tevens op kleine schaal bij aan de aanpak van klimaat- en voedseluitdagingen. Tevens wordt het voedselbos een prachtige plek om doorheen te wandelen, te ervaren en te leren. 

Doordat de Tuinen van Kraaybeekerhof zowel eenjarige groenten teelt als een voedselbos aanlegt is het de ideale omgeving om voor kruisbestuiving tussen de twee vormen van (groenten)teelt te zorgen. 

Een deel van de aanplant staat al in ons voedselbos maar we hebben nog een aantal wensen om ons voedselbos nog verder te ontwikkelen en verduurzamen. 

Met ons geld zijn wij onder meer van plan:
- snoei- en oogstgereedschap aan te schaffen. Denk daarbij aan speciale manden om appels in hoge bomen te oogsten en snoeischaren.

- aanschaf nieuwe kleinfruitstruiken

 - de (omgeving van de) kleine vijver in het voedselbos verder te ontwikkelen. Onder meer plaatsen van vijverfolie zodat we beter water kunnen bergen. Wellicht ook verder uitgraven van de vijver. 

- de verbinding met de bijentuin fraaier te maken en bij te dragen aan meer drachtpplanten. 

- een aantal grotere bomen aan te schaffen om het voedselbos een 'kickstart' te geven. 

- bijdrage aan een nieuwe grasmaaier 

- bijdrage aan wandelpad naar bijentuin

Op vrijdag 4 november om 14 uur is er de mogelijkheid om ons voedselbos te komen ontdekken. Eén van de tuinders zal dan een rondleiding geven en alle vragen beantwoorden. Wij zorgen voor koffie/thee en wat lekkers. Aanmelden kan via zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl

Wil je meer informatie? Dan kan je contact opnemen met ons via mail en mobiel. zelfoogsttuin@kraaybeekerhof.nl en 06 24262838

Met hartelijke groeten, 

 

Dave, Jasper en de andere leden van ons tuinteam

25
26/11/2022
20:47

Liesbeth

Bekijk alle