R
Raf Verstappen

Tussen de eiken gaat voor beleving en droogtebestendigheid

 

‘Tussen de Eiken’ gaat voor beleving en droogtebestendigheid

 

Het begin en het proefproject

Mid 2016 heb ik eindelijk permacultuur leren kennen! Na een half jaar me wat verder geinformeerd te hebben, ben ik met een voedselbos op kleigrond van 3000m² (30a) begonnen. Redelijk snel moest ik opnieuw uitkijken naar meer grond, want als al mijn struiken volwassen zouden worden had ik minstens een halve hectare (50a) nodig.

 

Het ‘Echt’e stuk Voedselbos

Het stukje zandgrond in Echt heeft een oppervlakte van 1200m² (12a). Het was overwoekerd door de bramen die tot meer dan drie meter hoog stonden. Zowel op het kopstuk als aan het voetstuk staan twee eikenbomen van bijna 100 jaar oud. Deze statige reuzen geven dit stukje voedselbos de naam 'Tussen de Eiken'.

De bedoeling van bij de start was om er een eetbaar belevings- en educatiebos van te maken, voor familie’s en liefhebbers, voor genieters, ontdekkers en nieuwsgierigen. De strijd met de bramen valt niet te onderschatten. Na 5 jaar zwoegen, met ups en downs, zijn ze er bijna weg. Mijn doel om in 2024 blootvoets het terrein te kunnen verkennen, zal in 2023 mogelijk al gehaald worden.

 

Mijn kennis van planten heeft zich sinds 2016 alleen maar uitgebreid en verdiept.

De maximale bloesemboog : Ik ben erin geslaagd om op nog een ander stuk van 800m² (8a) permanent stuifmeel en nectar aan te bieden, behalve bij vriesweer.Daardoor trekt dit stukje voedselbos enorm veel insecten/bestuivers aan, die op hun beurt weer een goede basis vormen voor vogels en andere plaagbestrijders.

De Paddestoelenhoek: een ent op een specifieke houtsoort resulteert in heerlijke paddestoelen, die een gezonde bron van eiwitten zijn en zelfs vitamine D kunnen accumuleren

Multifunctionele planten: Planten komen er bij mij pas in als ze minstens aan 3 functies in het voedselbos kunnen bijdragen: stikstofbinding, mineralenpomp, eetbaar, bloesemboog, klimaatbestendig, helende werking voor bodem of naburige planten

Eetbaar: Een voedselbos heeft als doel oa mensen te kunnen voeden. Mijn uitgebreide plantenkennis heeft gemaakt dat ik specialisaties kan uitwerken, bvb: ik heb een voedselbos aangelegd voor een vriend met diabetis MODY. Vele planten, zoals aardpeer, onsterfelijkheidskruid, cichorei,grote klis, porei, ui en yacon zijn gunstig voor het specifieke dieet van deze eigenaar.

Veganisme: Daarnaast leidt mijn plantaardige levensstijl ertoe dat ik een voedselbos weet uit te bouwen dat voldoet aan mijn dagelijkse behoeftes voor koolhydraten, eiwitten vet en mineralen en haal mijn anti-oxidanten uit bessen.


Klimaatstrijd en natuurwetten

Ik gebruik de no till/no dig en de STUN methode en geef alleen bij het aanplanten water. Daardoor en door de droge periodes van de afgelopen jaren, ging heel wat plantgoed verloren, maar wat er nu staat is wel droogteresistent!

Het stuk was al bewoond door konijnen en die zijn ook verantwoordelijk geweest voor veel uitval bij mijn niet houterige gewassen. 2022 was daarin niet anders.

De onbeschermde plekken die ik opvulde met alliums werden praktisch kaalgevreten.
Winter 2021 zorgde ervoor dat zelfs bast gegeten werd en ik uitval had bij mijn siberische honingbes en ik mijn sassafras verloor.

De crowdfunding

De financiële hulp is nodig om extra bomen en struiken aan te schaffen, zoals dadelpruim, kaki, siberische ginseng, nashipeer en sassafras
Met het resterende budget hoop ik wat broodnodig materiaal te kunnen aanschaffen, zoals bvb een electrische kettingzaag en een boomladder.

Zou ik veel financiële steun ontvangen dan kan ik zelfs de grondstoffen en huur machine kunnen bekostigen om een natuurlijke vijver aan te leggen.

 

Samen kunnnen we de biodiversiteit een duwtje geven.

Klik op deze link om de doneren: Tussen de eiken gaat voor beleving en droogtebestendigheid (thepollinators.org)

Opmerking: de knop ‘Snel doneren met iDEAL’ werkt enkel in Nederland! In België werkt ‘Doneren met aanvullende opties’.

 

En kom zelf af om eens een kijkje te nemen en/of te helpen!

Boomplantactie en genieten: Op 26 november is er een boomplantactie te Echt, bij Tussen de Eiken, adres Bandertlaan . Je ziet de eik dan al staan en daartegenover is een parking.

Er zal warme drank zijn, gemaakt van planten uit het voedselbos.
Iedere bezoeker kan ook zijn eigen thee samenstellen met aanwezig gedroogd of vers plantengoed.
Er zullen plantaardige snacks aanwezig zijn.

De aanwezigen kunnen leren hoe je op een simpele manier een raketstoof kan maken.

Een schup extra komt ook altijd van pas

Gelieve mij te verwittigen als je erbij wil zijn op 26 november te Echt, via email: permaraf@protonmail.com of via andere kanalen die je van me kent.

Kom je op 26 november? Dan kunnen we verder ingaan op de principes van permacultuur en voedselbossen. Dan kunnen we samen filosoferen, creeren en genieten.

Voedselbossen bieden alle oplossingen voor de impasses die ons te wachten staan !

Als je vragen hebt voor de aanleg van je eigen stuk voedselbos, aarzel niet om er mij over aan te spreken.

 

 

 

 

 
 
50
28/11/2022
22:14

Anoniem

Bekijk alle