Veldens Voedsel

Veldens Voedsel - Samen maken we een verschil!

Welkom bij openbaar voedselbos Veldens Voedsel!
Veldens Voedsel is een voedselbosinitiatief in Velden, gemeente Venlo. Het project is volledig ontwikkelt door vrijwillgers en daardoor voor de financiering afhankelijk van subsidies en donaties. Wij doen dit jaar mee aan Treevember georganiseerd door The Pollinators. Samen met jullie willen we ervoor zorgen dat ons openbare voedselbos verder uit kan groeien!


Een waardevolle, groene toekomst voor iedereen
Iets wat voor veel van ons vanzelfsprekend is, wordt voor de jongere generatie steeds minder: kennis en praktijkervaring over waar ons voedsel vandaan komt. Dit kan en moet volgens ons anders!

Een voedselbosproject waar iedereen kan leren over en genieten van duurzaam en gezond voedsel. Door een voedselbos aan te leggen middenin het centrum willen we op een laagdrempelige manier gezonde, duurzame voeding toegankelijk maken. Niet alleen voor de volwassenen die er doorheen lopen en kunnen plukken en proeven, maar ook door de zintuigen van onze buren in het woonzorgcomplex te prikkelen en de kinderen van de nabijgelegen basisschool spelenderwijs mee te nemen in de wondere wereld van het voedselbos.

‘’ Wij streven ernaar duurzame, gezonde voeding toegankelijk te maken en bewustwording te creëren, terwijl we tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan de omgeving en de natuur. Dit doen we door in te zetten op vier pijlers:
Educatie voor jong en oud   -   Een gezonde samenleving   -  Duurzame productie   - Project van iedereen’’

Maar dit willen we niet alleen bereiken. Dit is iets wat we samen met andere enthousiastelingen willen doen. Een project voor en met elkaar! Waarbij we samen werken om het voedselbos een fijne plek te maken voor iedereen, waar mensen ook op een laagdrempelige manier kunnen ervaren. En waarbij de opbrengsten van het project weer sociaal worden ingezet.

Wat doen we met de donaties?
Sinds 2019 zijn we middels diverse aanplantrondes ons voedselbos aan het uitbreiden. Dit jaar willen we graag een windhaag, inheemse haag en pionierssoorten aanplanten om het bos meer structuur te geven. Vol met inheemse soorten zoals meidoorn, hazelaar, kornoelje, wilg, lijsterbes en nog veel meer soorten!

Daarnaast willen we graag een informatiebord plaatsen, zodat wij de bezoekers van ons voedselbos kunnen voorzien van achtergrondinformatie over het principe en het belang van een voedselbos algemeen en specifiek over ons ontwerp.
 

‘’Wij vinden het belangrijk een samenleving te creëren die we kunnen doorgeven.
Jij toch ook?’’


Hoe kun je ons helpen?
Om het voedelbos verder uit te laten groeien kunnen wij jouw hulp goed gebruiken. Zo kun jij jouw steentje bijdragen;

+  Deel onze crowdfundingsite in jouw netwerk.
+  Inschrijven voor onze nieuwsbrief zodat je ook van onze toekomstige activiteiten op de hoogte bent! https://veldensvoedsel.nl/nieuwsbrief/
+  Onderdeel worden van onze online community, via instagram veldens_voedsel en/of facebook https://www.facebook.com/VeldensVoedsel
+  Een donatie plaatsen, zodat wij ons doel voor dit jaar kunnen realiseren.
+  Mee komen helpen met aanplanten!


Plant mee bij Veldens Voedsel
Op zaterdag 25 november 2023 steken we de handen weer uit de mouwen tijdens de plantdag, van 10.00 tot 15.00u. Wij zorgen voor soep & warme drank!

Iedereen is welkom om deze dag aan te sluiten! Mocht je zelf een spade hebben, neem hem vooral mee. Mocht je geen ervaring hebben met aanplanten, geen zorgen we helpen waar nodig. Vooraf zijn er instructies en tijdens de aanplant kun je ons altijd om extra informatie vragen. We maken er samen een mooie dag van!

Graag aanmelden per mail voor 19 november, zodat wij een indicatie kunnen maken voor inkoop lunch en dergelijke. Let op! Er is beperkt plek en aanmelden is verplicht als je mee wilt helpen met aanplanten.

Mocht je graag spontaan aan willen sluiten om ons voedselbos te leren kennen, maar niet perse mee willen/kunnen helpen met aanplanten. Ook dan ben je natuurlijk van harte welkom!

Programma
10.00 – 10.15  Inloop met warm ontvangst
10.15 – 10.30  Plantinstructies en beginnen met planten!
12.30 – 13.15  Lunch
14.50  - 15.00  Afsluiting

Waar?
Op ons perceel aan de Schandeloseweg 21 te Velden. Dit ligt middenin het centrum van Velden. Er is voldoende parkeergelegenheid rondom het voedselbos en bij het nabijgelegen BMV de Vilgaard. Bij je aanmelding kun je ons om extra informatie vragen wat betreft bereikbaarheid indien nodig.


Voor meer info en/of aanmelden voor de plantdag:
Stuur een mail met jouw vraag of aanmelding met contactgegevens naar: voedselbosvelden@gmail.com


Alvast een kijkje nemen in ons voedselbos?
Website:      https://veldensvoedsel.nl/
Facebook:   https://www.facebook.com/VeldensVoedsel
Instagram:   veldens_voedsel
Youtube:      https://www.youtube.com/channel/UCljMMLdCTvVQHM-w2KRTVCw/videos

25
09/11/2023
13:32

Anoniem

Bekijk alle