Adriana Witteman

VB Oase Plant een boom en steun dit nieuwe VB in Barchem

Wij zijn Wilco en Adriana uit Barchem, we wonen in het buitengebied van Ruurlo/Barchem.
We zijn inmiddels 4 jaar bezig met bodemverbetering op ons terrein en hebben veel last van de droogte gehad. De grond is voorheen maisakker geweest. Bijvoorbeeld de inheemse bijen en fazantenhaag uit 2018/19 is slecht aangeslagen. Het grondwater zit diep. Daarom juist, hebben wij onze plek Oase genoemd, we willen een groene ademende plek zijn ondanks de toenemende droogte, dat kost wel heel veel doorzettingsvermogen en geduld, we zitten immers op de arme  Achterhoekse zandgrond. Wat het tot nu toe goed doet: wilgen, acacia en fladderiep. Nu zien we voor het eerst jaar de berkjes groeien. Eerst de pioniers, zij verzetten het werk en maken de bodem geschikt voor de echte voedselbosbomen.

Er lopen 3 paarden en 2 pony's, we hebben een track uitgezet waarop ze de hele dag kunnen scharrelen. Ze zijn altijd 24/7 buiten en schuilen alleen als ze dat zelf willen, dat blijkt meestal met de hitte te zijn, dan gaan ze binnen staan tegen de vliegenoverlast. deze manier valt onder natuurlijk paardenhouden en bevalt ons prima. De paarden zijn gezonder, bewegen meer en het voldoet aan hun natuurlijke behoefte van de hele dag door eten en kleine dutjes doen. Ook de paarden heben specifieke wensen, naast dat ze dol zijn op meidoorn- en wilgentakken willen ze ook graag bomen voor meer schaduw. 

We zijn steeds meer weiland aan het omtoveren naar bos, de paarden maken dat de grond verdicht wordt en dat is niet wat we willen dus dat beperken we. Op lange termijn willen we een divers voedselbos oftewel een romantisch voedselbos, waarin smaakbeleving voorop staat. We gaan dan uit van plukabonnementen en rondleidingen.

Daarom hebben we jullie nodig, om meer aanplant te kunnen zetten en aan te kunnen vullen waar nodig. Samen met jullie gaan wij geld ophalen voor ons voedselbos!

Waarom? Omdat ons voedselbos:
- Een woonplaats is voor heel veel dieren
- verdroging tegengaat
- Er veel bloemen zijn voor bestuivende insecten, en naast Natura2000 gebied Stelkampsveld ligt.
- Goed is voor mens en dier, inclusief onze kleine paardenkudde, die zich ook tegoed doet aan de eetbare struiken en bomen.
- Voedsel genereert dat gezond en smaakvol is en de bodem met rust laat in tegenstelling tot 1-jarige gewassen

Met ons geld zijn wij van plan aan te planten (alles bio/halfstam):
- 5 walnoten bomen
- 2 tamme kastanjes
- Een treurwilg als schaduwboom voor de paarden
- Fruitbomen:
   Appelbomen: James Grieve, Brabante Bellefleur, Bramley's Seedling, Hermien van Eibergen, Notarisappel,
   Sterappel, Zoete Kroon, English Winter Goldpermin, Rosette.
   Peer: Triomphe de Vienne, Nashipeer.
   Kers: Early Rivers (laagstam 10st)
   Pruim: Victoria 
- diverse bosbessen-/cranberrystruiken en olijfwilgen

De fruitbomen worden geleverd door Ten Elsen uit Neede, als we het streefbedrag halen sponsoren zij een boom!

En wist je dat wij ook twee evenementen organiseren tijdens TREEVEMBER?

Zaterdag 12 november van 14.00uur tot 16.00uur voorbereidingen treffen, zaailingen verplanten, wilgentakken zagen en planten, grond verplaatsen.
Op zondag 20 november van 11.00uur tot 13.00uur boomplantochtend. We starten met koffie en uitleg van de werkzaamheden. Gereedschappen zijn aanwezig. We kunnen jou hulp goed kunnen gebruiken.

Locatie: Sleumersteeg 4A Barchem,
              parkeren op eigen terrein, locatie is niet met OV bereikbaar.

Wil je meer informatie? Dan kan je contact opnemen met ons:
adrianawitteman@gmail.com
opgeven ook graag op dit mailadres.

15
24/11/2022
18:02

Anoniem

Bekijk alle
  Bekijk alle
10/11/2022 | 21:13

10 november ‚ā¨ 1110,00 van de ‚ā¨ 1500,00 opgehaald!

10 november ‚ā¨ 1110,00 van de ‚ā¨ 1500,00 opgehaald! Alle donateurs van harte bedankt voor deze vliegende start, we zijn heel erg verheugd over de voortgang tot nu toe. Het is verrassend hoe crowdfunding uitpakt, steun uit onverwachte hoek is geweldig om te ervaren.¬†Omdat we nu al zeker weten dat het haalbaar is wat we willen aanplanten heb ik gisteravond een definitef ontwerp gemaakt voor het stuk dat we dit jaar gaan doen. Het gaat in totaal om 2000m2 met vooral fruit. Volgend jaar komt er 3000m2 bij met noten. Op de foto de tekening met een lijst van alles dat er al staat en dat wat we er nieuw bijkomt. Het wordt echt heel mooi. Natuurlijk gaan we voor het hele streefbedrag, op naar de ‚ā¨ 1500,00!!!