Ruby & Ivo van Welig

Versterk de biodiversiteit bij Welig

Help ons de biodiversiteit een boost te geven

Wat hebben we al gedaan

Wij zijn 5 jaar geleden begonnen met de transitie van een hectare koeienwei (arme zandgrond) naar een eetbaar landschap. In 2016 is de basis van het voedselbos aangelegd. We hebben ervaren hoe het weiland is omgevormd naar een biodivers landschap vol met vogels, dieren en insecten dat tegelijk een grote opbrengts geeft van eetbare gewassen. Het voedselbos heeft 4 extreem droge warme zomers doorstaan en dat heeft het nodige werk en aanpassingsvermogen gevergd. Nu staat er een voedselbos dat produceert en waarvan wij en anderen de vruchten kunnen plukken. 

Naast en in het voedselbos hebben we verschillende teeltwijzen aangebracht. Door deze verschillende teeltwijzen wordt de opbrengst aan voedsel sterk vergroot:

  • Rijenteelt met groot assortiment bessen zoals bramen, frambozen, honingbessen, aalbessen, kruisbessen, boysenbessen, tayberries, zwarte framboos, blauwe bessen, druiven en leifruit met appels, peren, nashiperen, vijgen, perzikken.
  • Waterpartijen om de flora en fauna te versterken, inclusief bloemenweide.
  • Pergola's met klimfruit zoals kiwi, kiwibes, druiven, passiebloem.
  • Een grote permacultuur moestuin met eenjarigen, meerjarigen, fruit- en notenbomen en boomgildes.
  • Akkertjes met eenjarigen zoals uien, knofloken, wortels en aardappels.
  • Een zone 5 waaruit we niet oogsten en dat we met rust laten; gelukkig grenzen we aan een groot bos en loopt onze zone 5 over in dit bos. 

De bessenpluktuin stelllen we in de zomer open en mensen kunnen dan bessen komen plukken en genieten van onze plek, van ons terras en van home made versnaperingen; Welig. Geregeld geven we rondleidingen en organiseren andere activiteiten.

Aanleg en onderhoud van een voedselbos gaat niet vanzelf en het vergt middelen, aandacht, werk, aanpassings -en doorzettingsvermogen; luie boeren bestaan niet. We kunnen je hulp en/of donatie goed gebruiken.

Waarom Treevember en wat gaan we doen met je donatie

Wij doen dit jaar mee aan Treevember en vragen je om ons te steunen met een donatie. We willen het landschap en de biodiversiteit verder versterken. We kunnen een donatie goed gebruiken bij:

  • Aanschaf van onderstammen om voedselbosbomen op te enten;
  • Het voedselbos verder versterken door aanplant van bomen, struiken en planten;
  • Aanleg van een bloemenwei in het hart van het voedselbos;
  • We gaan een goed geïsoleerde grote kas zetten in het voedselbos. Daarin planten we mediteraan en subtropisch voedselbos plantgoed en we gebruiken de kas om planten en bomen te vermeerderen.

Kom helpen en inspiratie op doen:

Elke donderdag in november van 9:00 tot circa 14:00 organiseren wij een plant en meewerkdag. Je kunt inspiratie opdoen, we vertellen over onze ervaringen, geven tips en advies en tegelijk kun je meehelpen de biodiversiteit een boost te geven. Koffie/thee en lekkers is aanwezig maar neem je eigen lunch mee s.v.p. Zien wij jou daar?

Wil je meer informatie over ons en ons voedselbos annex bessenpluktuin, kijk dan op Welig of stuur ons een e-mail Welig.

Welig

Ruby & Ivo
Grensweg 1, Lochem

100
22/11/2022
18:10

Anoniem

Bekijk alle